Eva Cukier is journalist, Slavist en politicoloog en sinds juli 2016 werkzaam als redacteur
Rusland en Oost-Europa bij NRC Handelsblad en NRC Next.

Doctoraal Slavic Languages – Groningen
MA European Studies – Frankfurt Oder
Postdoc Journalism – Rotterdam

-rDd5QkO

Eva studeerde Slavische Talen in Groningen en European Studies in Berlijn. Ze woonde achtereenvolgens in Groningen, Sint-Petersburg, Berlijn, Tbilisi, Moskou en Amsterdam. In 2014 volgde ze de Postdoctorale Dagblad Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en liep ze stage op de redactie van dagblad Trouw. Vanaf 2015 was ze regelmatig in Oekraïne te vinden.

Tussen 2009 en 2012 werkte Eva op de Nederlandse ambassade in Moskou, waar ze zich bezighield met mensenrechten en politieke zaken, het volgen van rechtszaken en het organiseren van diplomatieke en handelsmissies in Rusland en Centraal Azië. Terug in Amsterdam werkte ze twee jaar voor Mama Cash, een internationaal fonds voor vrouwenrechten.

Eva begon met schrijven toen ze in de jaren ’90 voor het eerst in Rusland kwam. Haar artikelen zijn gepubliceerd in Trouw, Parool, NRC, De Groene Amsterdammer, 360 Magazine, de Volkskrant, Wordt Vervolgd en het literair-culinaire tijdschrift Bouillon! Daarnaast werkt Eva als vertaler en onderzoeker voor bedrijven en organisaties.